Archiwalna Strona Na świątecznym stole- zdrowo i ze smakiem - Powiat Stargardzki

Jak spędzić Święta- zdrowo i ze smakiem? To szczególnie istotna sprawa dla osób, które zmagają się z cukrzycą. Choroba określana mianem jednej z największych plag cywilizacyjnych XXI w., stanowi problem już dla młodszych pokoleń, które przez źle dobraną dietę, szybkie tempo i zarazem siedzący tryb życia powiększają grono pacjentów. Długotrwały proces leczenia, opartego także na specjalnie dobranej diecie, wymaga też konsekwencji oraz samodyscypliny. Konieczność utrzymania w ryzach prawidłowej i zrównoważonej gospodarki organizmu, nakłada również ostre wymogi w doborze codziennego jadłospisu. Sprawia też, że wiele pokus i przyjemności dla podniebienia pozostaje poza zasięgiem. Są jednak skuteczne metody pozwalające na to, by tegoroczne Święta spędzić ze smakiem i bez konsekwencji dla organizmu- przekonywali organizatorzy spotkania w Starostwie Powiatowym.

O tym, jak świętować bez negatywnych konsekwencji dla organizmu doświadczonego cukrzycą, rozmawiano w licznym gronie zainteresowanych podczas spotkania, zorganizowanego staraniem Elżbiety Drobik ze stowarzyszenia Edukacja Zdrowie Aktywność. Tajniki świątecznego menu miała okazję poznać Starosta Stargardzki Iwona Wiśniewska, razem z Wicestarostą Joanną Tomczak oraz Dyrektorem Samodzielnego Wielospecjalistycznego Publicznego ZOZ Krzysztofem Kowalczykiem. Kwestie zdrowego trybu życia przy schorzeniach, których podłożem jest cukrzyca, zainteresowały także słuchaczy: członków stowarzyszenia i mieszkańców, zebranych w sali sesyjnej. Na wyobraźnię podziałało również samo hasło spotkania: „Świętowanie z cukrzycą, czyli jak dobierać potrawy aby uczestniczyć w biesiadzie”.

Dzięki Adriannie Jankowskiej, specjalisty ds. żywienia okazało się, że specjalny dobór świątecznego menu dla osób z cukrzycą wcale nie wyklucza bogatego doboru potraw, które zapewnią przyjemność podniebieniu bez jakichkolwiek skutków ubocznych. Ich przygotowanie wymaga jednak nieco innego podejścia oraz kulinarnej inwencji.  Jak przekonywała pani Adrianna,  reguły „cukrzycowej diety” zachować można jednak bez większego wysiłku, także przy świątecznym stole. W trakcie wykładu przypomniano, że podstawą wszystkich czynności w kuchni przyjaznej dla osób z cukrzycą jest zasada: najpierw piec i gotować, niż smażyć. Znacznie lepiej doprawiać też świąteczne dania jogurtem, w miejsce tłustej śmietany i majonezu. Odnośnie słodkości, warto je zminimalizować, co nie oznacza, że trzeba wyrzec się ich zupełnie. Postny zestaw dań na wigilijnym stole, jest przy tym całkiem znośny dla osób z cukrzycą.

Wiele miejsca poświęcono również świątecznym słodkościom, których nie trzeba się wyrzekać, degustując je w umiarkowanych ilościach. Warunkiem dobrego samopoczucia jest natomiast spacer i ruch na świeżym powietrzu. W trakcie spotkania zainteresowani mogli  zaopatrzyć się również w przepisy, zgodne z dietą cukrzycową. Obok teorii nie zabrakło także praktyki. Suto zastawiony stół ze świątecznymi potrawami, które przygotowano zgodnie ze sztuką i zaleceniami dietetyków, cieszył się dużą popularnością wśród zaproszonych gości.

Galeria zdjęć: . Link otwiera powiększoną wersję zdjęcia. Galeria zdjęć: . Link otwiera powiększoną wersję zdjęcia. Galeria zdjęć: . Link otwiera powiększoną wersję zdjęcia. Galeria zdjęć: . Link otwiera powiększoną wersję zdjęcia. Galeria zdjęć: . Link otwiera powiększoną wersję zdjęcia. Galeria zdjęć: . Link otwiera powiększoną wersję zdjęcia. Galeria zdjęć: . Link otwiera powiększoną wersję zdjęcia. Galeria zdjęć: . Link otwiera powiększoną wersję zdjęcia. Galeria zdjęć: . Link otwiera powiększoną wersję zdjęcia. Galeria zdjęć: . Link otwiera powiększoną wersję zdjęcia. Galeria zdjęć: . Link otwiera powiększoną wersję zdjęcia. Galeria zdjęć: . Link otwiera powiększoną wersję zdjęcia. Galeria zdjęć: . Link otwiera powiększoną wersję zdjęcia.
Archiwalna Strona