Kasza wraca na stół- nie tylko ten konkursowy
Potrawy z kaszy należą do najbardziej wartościowych i najzdrowszych dla człowieka, stanowiąc podstawę codziennej piramidy żywieniowej. Do zalet poczciwej gryczanej czy jaglanej, które triumfalnie wracają na polskie stoły, przekonywali uczestnicy XI edycji Turnieju Żywieniowego, zorganizowanego w Zespole Szkół Nr 5. na osiedlu Lotnisko w Stargardzie- Kluczewie. W turniejowych zmaganiach uczestniczyły drużyny, zgłoszone przez dziesięć szkół z miasta i powiatu stargardzkiego. Poszczególnym konkurencjom opartym o zawiłości sztuki kulinarnej, towarzyszyło wiele emocji. W trakcie turnieju było więc aromatycznie, smacznie i zdrowo.
Dietetycy i żywieniowcy przypominają, że kasze stanowią fundament zbilansowanej diety. Ich regularne spożywanie ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. Są także dobrym źródłem magnezu, cynku, żelaza i potasu, a także witamin z grupy B. To również naturalny, nieprzetworzony produkt spożywczy- prawdziwy rarytas w dobie sztucznych polepszaczy, barwników i konserwantów. Odpowiednio przyrządzony i podany potrafi zadowolić niejedno podniebienie. Przekonali się o tym wszyscy, którzy na czele z komisją konkursową, mieli okazję skosztować potraw, przygotowanych przez uczestników turnieju w stargardzkiej „Piątce”.
Uczniowie uczestniczący w kulinarnych zmaganiach, musieli także wykazać się znajomością poszczególnych gatunków i rodzajów kaszy, a także praktyczną stroną ich przyrządzania- włącznie ze staropolskim nakryciem stołów. Z tym niełatwym zadaniem poszczególne drużyny poradziły sobie nadzwyczaj sprawnie.
Ostatecznie miejsce na podium, po drobiazgowej ocenie przyrządzonych potraw, zajęła drużyna ze Szkoły Podstawowej w Dobropolu. Druga lokata przypadła uczestnikom ze Szkoły Podstawowej nr 10 w Stargardzie. Trzecie miejsce zajęli natomiast uczniowie Zespołu Szkół w Ińsku.
W ramach XI edycji turnieju nie zabrakło także wykładów o zaletach kaszy, przygotowanych przez uczniów Technikum żywienia i usług gastronomicznych. Natomiast o swoich osiągnięciach, karierze i sukcesach opowiedzieli sportowi mistrzowie Zespołu Szkół Nr 5: Bartosz Pabich i Patryk Dziakowski. Dużą popularnością cieszyły się też pokazy ćwiczeń i wschodnich sztuk walki.
Największe uznanie wzbudziła jednak degustacja potraw przyrządzonych podczas konkursu. Potrawy z kaszy różnego typu i rodzaju, cieszyły się dużą popularnością. Świadczyły o tym liczne dokładki, którym towarzyszyły zapewnienia, że dieta oparta na gryczanej i jaglanej, wzbogaci niejeden rodzinny jadłospis.