Kulinaria i motoryzacja- w stargardzkiej "Piątce" pod jednym dachem
Czy można pogodzić przepisy na słodkie i owocowe przysmaki z tajemnicami samochodowego warsztatu? Okazuje się, że bez trudu zdołano połączyć te na pozór odległe dziedziny w jednym konkursie, którego organizacji podjął się Zespół Szkół Nr 5 w Stargardzie. Do rywalizacji w VIII już edycji Powiatowego Międzyszkolnego Konkursu Motoryzacyjno- Kulinarnego, przystąpiło 20 uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych, z niepełnosprawnością intelektualną stopnia umiarkowanego lub lekkiego. Zmaganiom uczestników kibicowała Starosta Stargardzki Iwona Wiśniewska , razem z Jolantą Kawszyn, Dyrektor ZS 5.
Części kulinarnej konkursu nadano wdzięcznie brzmiące hasło „Kulinarne potyczki”. Uczestnicy stanęli przed zadaniem rozpoznania poszczególnych gatunków wybranych owoców. Należało popisać się wiedzą na temat poszczególnych odmian, ich wartości odżywczych i kraju pochodzenia. W tej kategorii konkursu, dwa pierwsze miejsca przypadły uczniom Szkoły Podstawowej Specjalnej im. Juliana Tuwima w Stargardzie: Kamili Kowalskiej i Milenie Grzeszczuk. Trzecie miejsce w owocowych zmaganiach zajęła natomiast Alicja Dobrek ze Szkoły Podstawowej Nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi.
W części motoryzacyjnej konkursu pod hasłem „Auto bez tajemnic” należało wykazać się m.in. znajomością podstawowego wyposażenia auta, oraz układów i mechanizmów, które umożliwiają bezpieczna eksploatację. Mile widziana była także wiedza na temat podstawowych urządzeń, jakimi dysponuje mechanik w warsztacie samochodowym. W tej dyscyplinie wszystkie trzy miejsca zdobyli uczniowie Szkoły Podstawowej Nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi w Stargardzie. Na pierwszym uplasował się Łukasz Nejman, drugie przypadło Piotrowi Baczkowskiego natomiast trzecią lokatę zdobył Oskar Rakowiecki.
Do udziału w konkursach gruntownie przygotowały uczestników: Barbara Jasłowska, Anna Bodera i Monika Bubacz. Nagrody laureatom VIII edycji konkursu wręczała Starosta Stargardzki Iwona Wiśniewska i Jolanta Kawszyn, Dyrektor Zespołu Szkół Nr 2.
Konkursowym zmaganiom uczniów towarzyszyły również warsztaty, dedykowane nauczycielom i rodzicom pod hasłem: „Mediacje rówieśnicze jako metody rozwiązywania konfliktów”. Przygotowała je Dyrektor Ośrodka Rehabilitacyjno- Edukacyjno- Wychowawczego Milena Szczurko, wspólnie ze szkolną pedagog Marzenną Sztubą.
Wiele sił i serca w organizację konkursu włożyły także: Danuta Puchniarska, Marzena Samujło oraz Justyna Izak i Monika Nowicka- Chorągiewicz, razem z Dorotą Kujawską.
Miłym i słodkim akcentem, wieńczącym VIII edycję konkursu był również poczęstunek, przygotowany przez uczniów pionu cukierniczego i żywieniowego Zespołu Szkół Nr 5. Kosztując przygotowanych przez młodzież dań, uczestnicy i zaproszeni goście mogli osobiście docenić kunszt zdobyty podczas zajęć praktycznych przez młodzież, doskonalącą swoje umiejętności w zawodzie.